Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 36 z dnia 07.09.2010

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Wielka feta u sąsiadów
Okruchy zamordowanego świata
Uhonorowano przyjaciół Polski
Sztukowanie, czyli nie jesteśmy skazani na biesiady
Koncerty w pociągu
Zapomniane sieroty
Gordyjski węzeł losów
Mieszko-Nita w Narodowym
Nowi dyrektorzy
Od Andory do Monaco
Praktyka czyni mistrza
Tam, gdzie Hańcza i Rospuda (5)
Sport

Praktyka czyni mistrza

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie - placówce liczącej najwięcej uczniów w całym powiecie (obecnie 1060) rozpoczęcie nauki 1 września połączone było z otwarciem czterech nowych pracowni: hotelarskiej, obsługi konsumenta (do nauki teorii hotelarstwa), gastronomicznej i diagnostyki pojazdów. To dzięki wartemu 1 mln zł projektowi, finansowanemu pół na pół przez Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego i przez organ prowadzący szkołę, czyli gryfińskie starostwo. W ramach tego przedsięwzięcia powstaną też pracownie: stolarska, projektowo-budowlana i informatyczna. Nowe obiekty otworzyli: starosta Wojciech Konarski i dyrektor szkoły Adriana Salamończyk.

Bar w pracowni hotelarskiej
Pracownia hotelarska to w rzeczywistości minihotelik: w pełni wyposażony dwuosobowy pokój, recepcja, bar, kuchnia. Korzystają z niego goście szkoły, a uczniowie w praktyce sprawdzają nabywane umiejętności. Przypomnijmy, że szkoła od pięciu lat wysyła uczniów Technikum Hotelarskiego na wakacyjne praktyki do Anglii i Niemiec. Skorzystało z nich już sto osób. W te wakacje 6 uczniów przebywało w hotelach w angielskim Sherborne i 6 w Berlinie, Kerkow i Angermünde. Za rok pojadą następni. Obecna na otwarciu pracowni szefowa i właścicielka hotelu Am Seetor w Angermünde Helga Schitt-helm wyraziła duże uznanie dla nowoczesnego wyposażenia.
(tekst i fot. rr)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska