Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 43 z dnia 28.10.2014

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
162 mandaty na 760 kandydatów
Atak nie zawsze jest najlepszą obroną
Starosta walczy o trzecią kadencję
Główna nagroda dla Świdwina
Humor i dystans
Przedszkole jest także dla dzieci niepełnosprawnych
Chlebowe przysmaki
Szczepienia seniorów przeciw grypie
Bańskie morsy już w wodzie
Sport

Chlebowe przysmaki

W wielu miejscowościach naszego kraju kultywowane jest Święto Chleba, obchodzone zazwyczaj w sierpniu, gdy można już robić wypiek z mąki z niedawno przemielonego ziarna. Taka tradycja została też wprowadzona w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach. Tam od 6 lat organizowane są Dni Chleba. Szkoła ma doskonałe warunki, aby eksperymentować z wypiekami, bo ma świetnie wyposażoną kuchnię i pracownię gastronomiczną. Ponadto uczniowie specjalizujący się w zawodzie kucharz mają okazję wykazania się inwencją i podniesienia swoich umiejętności. W tym roku postanowiono włączyć się do programu ogólnopolskiej kampanii fundacji Dobre Życie, promującej walory chleba i zdrowego stylu życia. W mnogości artykułów spożywczych nieraz życiodajny chleb niesłusznie schodzi na dalszy plan, bo jego walory zdrowotne, odżywcze i smakowe są nie do przecenienia. To właśnie chciano podkreślić w czasie tegorocznego Tygodnia Chleba, który mieszkowicka placówka zorganizowała w dniach 16-23 października. W czasie przerwy lekcyjnej zachęcano uczniów do skosztowania świeżo upieczonych chlebków z odpowiednimi dodatkami. Był wspaniały chleb wieloziarnisty z pastą łososiową, chleb z dodatkiem żurawiny ze słodką pastą czy też inny wypiek, posmarowany masłem czosnkowym. Wszystkie wyjątkowo smaczne, z wyrazistym charakterem.

Pedagog szkolny Sylwia Pałasz-Wróbel w roli kelnerki
(tekst i fot. tw)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska