Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 42 z dnia 18.10.2016

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Są już przetargi na projekty tras rowerowych
Lokalna ekożywność
Kto z nominacją do Bociana?
Dbajmy o architekturę
Cudowna lampa Aladyna w Schwedt
Przygody zbuntowanego chłopca
Konserwa
Sport

Lokalna ekożywność

Wśród blisko 10 produktów prezentowanych przez nasze województwo na trwających od 7 do 9 października Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food w Łodzi dwa z nich pochodziły z naszej okolicy. Były to miody i produkty pszczele Jana Olszańskiego z położonej w Klępiczu (gm. Moryń) Pasieki Miody Jana oraz wina gronowe z Winnicy Turnau w Baniewicach (gm. Banie).

Łódzkie targi to jedno z najważniejszych wydarzeń poświęconych ekożywności w Polsce. Co roku uczestniczy blisko 350 wystawców i 12 tysięcy zwiedzających.

Inne prezentowane produkty z Pomorza Zachodniego to: makarony razowe i bezglutenowe oraz produkty orkiszowe firmy Pro Natura Józefa Frydryka z Chwiramia koło Wałcza, przetwory z grzybów i dyni Krystyny Hapki (gm. Połczyn-Zdrój), produkty pszczele z Gospodarstwa Pasiecznego Buckfast Tomasza Sadowskiego (Choszczno), pierniki szczecińskie i wyroby ekologiczne firmy Tast Jana Tabińskiego ze Szczecina, produkty ekologiczne firmy BioEden Edyty Nowak z Kluczkowa w gm. Świdwin, ryby wędzone i w zalewie octowej z PHU Wiesława Perłaka (Stare Drawsko w gm. Czaplinek), a także naturalne wędliny produkcji spółki Bohun ze Szczecina.
(rr)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska