Dzisiaj jest niedziela, 24 lutego 2019 r.
Transodra Online
Rocznik Chojeński
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 06 z dnia 05.02.2019

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Topniejemy w oczach
Kamienica do rozbiórki, Mieszkowice proszą o pomoc
Trwa rowerowa rewolucja
Ostatnie budżety
Poszerza się nasza skarbnica kulinarna
Petycja rolników
Czworo kandydatów
Podrzucane śmieci
Sport

Poszerza się nasza skarbnica kulinarna

Na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych wpisano kolejny, pięćdziesiąty trzeci już produkt z naszego regionu. Jest to miód pitny – trójniak „Czcibor”, produkowany przez szczecińskiego pszczelarza Jana Olszańskiego, którego pasieka znajduje się w pobliżu Klępicza (na pograniczu gmin Moryń i Cedynia). Trójniak „Czcibor” odtworzono z receptury sprzed prawie pół wieku, bo pierwszy raz wyprodukowany został w nieistniejących już Nadodrzańskich Zakładach Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Dębnie w 1972 r. z okazji tysiąclecia bitwy pod Cedynią. Jan Olszański to ubiegłoroczny laureat Bociana - nagrody starosty gryfińskiego za promocję powiatu w kategorii „przedsiębiorca roku”. Już wcześniej na Listę Produktów Tradycyjnych wpisano inne jego cedyńskie miody.

Jan Olszański w 2015 r. prezentował swe miody w Cedyni

Poszerzyła się również Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, przyjmując sześciu nowych członków. Są to: Ziemniakowelove ze Stargardu, Winnice Kojder z Babinka (gmina Bielice), Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród z Lekowa, Hotel Aquarius Spa z Kołobrzegu, Pasieka z Pasją z Miłogoszczy i Gospoda Herbu Korab ze Szczecina. Licząca obecnie 60 członków sieć powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje.

Listy gratulacyjne i certyfikaty wyróżnionym wręczył 21 stycznia w Szczecinie wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
(tekst i fot. rr)

do góry
2019 ©  Gazeta Chojeńska