Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 27 z dnia 03.07.2007

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Muzyka dawna nie tylko w Trzcińsku
Dziedzictwo niczyje
Wody mieli pod dostatkiem
Kulinarne wędrówki z książką w ręku
Generał w Rynicy
Złoty Henryk

Kulinarne wędrówki z książką w ręku

2 lipca ukazała się książka "Kulinarne wędrówki po Nadodrzu". Jest to jednocześnie kulinarny przewodnik turystyczny po regionie i książka kucharska autorstwa Heike Mildner. Dwujęzyczna, polsko-niemiecka, licząca 80 stron, wzbogacona kolorowymi zdjęciami. Przepisy kulinarne przeplatają się z anegdotami i związanymi z jedzeniem opowieściami z Nadodrza. Co można przyrządzić sobie dzięki lekturze książki? Np. kluseczki z dyni z sosem z jasnoty, naleśniki z truskawkami i kwiatami z czarnego bzu, kraszone pierogi z sarniną. Tytuły rozdziałów mówią same za siebie: Kraina Ryb, Kraina klasztorów, Kraina łowów, Kraina pól uprawnych, Nowa kraina oraz Kraina przemian. Czytelnik może odbyć podróż od dalekiej przeszłości do współczesności. Receptury potraw opracowali kucharze 22 restauracji, należących do polsko-niemieckiej sieci współpracy "Odra Culinarium" (to część projektu Equal Partnerstwo dla rozwoju "Przyszłość Nadodrza"). O przedsięwzięciu tym i spotkaniach w jego ramach pisaliśmy kilkakrotnie.
"Kulinarne wędrówki po Nadodrzu" wkrótce rozprowadzane mają być we współpracy z wydawnictwem Edition Edisohn z Gross Neuendorf w księgarniach regionu, w punktach informacji turystycznej i w instytucjach kulturalnych. Książkę będzie można też zamówić przez internet na stronie www.oderculinarium.rybachy.com. Cena 9,80 euro lub 36 zł.
(rr)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska