Pracownia dla kucharzy
W tym roku Dzień Edukacji Narodowej w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Chojnie przebiegał bardzo uroczyście. Oprócz standardowej akademii, gdy wręcza się nagrody pracownikom, otwarto tu nowo urządzoną pracownię gastronomiczną. Jest ona niezbędna, bo od września kształcą się już kucharze małej gastronomii, albowiem decyzją Rady Powiatu postanowiono przy ośrodku utworzyć Zasadniczą Szkołę Zawodową, głównie z myślą o absolwentach tutejszego gimnazjum. Na razie jest jedna klasa z podziałem na grupy: malarz-tapeciarz i kucharz małej gastronomii. Jak zapowiedział obecny na uroczystości starosta Wojciech Konarski, w przyszłości utworzy się specjalność ogrodnika. Dyrektor SOSW Edward Piotrowski stwierdził, że pomysł powołania zawodówki był niezwykle trafny, bo daje szansę zdobycia zawodu młodzieży pokrzywdzonej przez los, a ponadto kontynuacji nauki po gimnazjum. Dotychczas wychowankowie byli wielokrotnie bezradni i nie wiedzieli, co z sobą począć.
Nowoczesna pracownia gastronomiczna w SOSW Chojna
|