Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 46 z dnia 15.11.2011

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Zamek znów gminny
Debata o wiatrakach
Kto z Bocianem?
Gospodarka czy rabunek?
Nie wypadłam źle
Zaraz trzeci Rocznik!
Zmarła najstarsza chojnianka
O najstarszych cmentarzach chojeńskich
Sputnik nad Gryfinem
„Wygnańcy” wracają
W Dolinie Miłości nie tylko miłośnie
Pokazali, co najlepsze
Powrót do tradycji
Sport

Powrót do tradycji

Wanda Makowska nagrodzona za placek z dyni
Przed tygodniem wspominaliśmy o imprezie kulinarnej „Kluska Bańska”, zorganizowanej 5 listopada w sali MCTKiS w Baniach przez miejscowe koło gospodyń wiejskich. Była to III edycja kulinarnych zmagań, w których wzięło udział kilka kół. Uczestniczył też stały bywalec i zarazem prelegent tego typu imprez Marek Kozanecki z Gryfina, który tym razem przyjechał w towarzystwie dwóch pań, aby wspólnie zaprezentować swoje specyfiki, które zgłoszono do konkursu. Były też przedstawicielki Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, przewodnicząca Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych Ryszarda Bekier oraz wójt Bań Teresa Sadowska i sekretarz gminy Jerzy Zgoda. Przewodnicząca KGW Anna Wlozińska podkreśliła, że takie konkursy mają przede wszystkim na celu reaktywowanie dawnych tradycji kulinarnych i ponowne wylansowanie prostych, zdrowych dań, które w zupełności mogą konkurować z dzisiejszymi wymyślnymi potrawami. Spotkanie ożywiał teatrzyk dziecięcy „Na patyku”, którego opiekunem jest Wioletta Janiszewska-Kuriata. Gościnnie wystąpił także Tadeusz Wasilewski z Gryfina, który zebrał gromkie brawa za solówki na harmonijce ustnej.

Nagrodzone knedle z grzybami
Przewodnicząca KGW
i główna organizatorka
Anna Wlozińska
Ponieważ potraw było kilkanaście, postanowiono podzielić je na trzy kategorie. Z potraw mączno-ziemniaczanych wyróżniono okazałych rozmiarów knedle nadziewane grzybami leśnymi, przyrządzone przez KGW z Bań. Z ciast największe uznanie komisji zyskał placek z dyni, autorstwa Wandy Makowskiej z Gryfina, a w kategorii sałatek - sałatka makaronowa KGW Ognica. Główna organizatorka imprezy Anna Wlozińska wspomniała, że zastanawia się, czy nie przenieść prezentacji kulinarnych na letnią porę, aby na otwartej przestrzeni zaprezentować je szerszemu gronu.
(tekst i fot. tw)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska