Nadodrzańskie smakołyki coraz bliżej
30 przedstawicieli polskich i niemieckich restauracji (m.in. z Cedyni i Chojny) spotkało się 4 kwietnia w ratuszu we Wriezen, aby podpisać umowę o współpracy w ramach projektu "Odra Culinarium". Gości powitał starosta powiatu Märkisch Oderland Gernot Schmidt. Koordynatorzy projektu: Hartmut Rein i Karolina Lenz z berlińskiej organizacji BTE Tourismusmanagement, Regionalentwicklung przedstawili założenia przedsięwzięcia.
Jak już wcześniej informowaliśmy, od listopada odbywają się regularne spotkania restauratorów (jedno miało miejsce w restauracji "Piastowska" w Chojnie"), służące wykreowaniu i promocji wspólnej kuchni regionalnej. Albowiem celem "Odra Culinarium" jest znalezienie kulinarnych wyróżników naszego regionu położonego po obu stronach Odry i tym samym zwiększenia jego turystycznej atrakcyjności. Współpraca polskich i niemieckich kucharzy wyróżnia ten projekt od innych.
Podpisana we Wriezen umowa jest ważnym krokiem w tym kierunku, ponieważ zawiera główne kryteria dań: regionalne pochodzenie, sezonowość i świeżość produktów, niestosowanie produktów zmodyfikowanych genetycznie. Jeśli co najmniej jedno danie główne spełnia te kryteria, to zakład gastronomiczny może reklamować się jako restauracja "Odra Culinarium".
|