Przysmaki i tradycja
Dyrektor MOK-u Barbara Ignaczak prezentuje przyrządzoną według własnego przepisu karkówkę
|
Tradycyjne potrawy z dziczyzny i dzikiego ptactwa, placki, kluski, pierogi, nalewki według starych receptur (w tym z czosnku), potrawy wielkanocne oraz inne smakołyki przyrządzano w miniony weekend na polsko-niemieckich warsztatach kulinarnych pod nazwą "Domowe przysmaki tradycją przyprawiane". Organizatorami byli: Miejski Ośrodek Kultury i Urząd Miejski w Moryniu w ramach projektu "Polsko-niemieckie spotykania integracyjne Moryń 2007", współfinansowanego ze środków unijnych (Interreg III A) i budżetu państwa. Zajęcia odbywały się w MOK-u i w chojeńskiej restauracji "Premier Cru". Uczestniczyły kobiety z kół gospodyń wiejskich z gminy Moryń oraz z partnerskich organizacji zza Odry. Konkurs na najsmaczniejsze potrawy z ziemniaka wygrały autorki placków po zbójnicku: Barbara Nawrolska, Zofia Suchomska i Małgorzata Wardęga (z gm. Moryń). Drugie miejsce zajęły Grażyna Kałuża i Danuta Zawadzka (za placki i gołąbki). Dania oceniała komisja pod przewodnictwem Krystyny Lisik.
Przewodniczący organizacji Europa Union z powiatu Uckermark Joachim Benthin powiedział w niedzielę na zakończenie warsztatów, że organizatorzy wybrali nadzwyczajny dzień: 50. rocznicę podpisania Traktatów Rzymskich, kładących podwaliny pod dzisiejszą Unię Europejską.
(tekst i fot. rr)