Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 17 z dnia 25.04.2006

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Już nie ma zagrożenia
Kenijczycy w Gozdowicach
Rusza Wiosna Ludów nad Odrą
XIII Festiwal Piosenki Angielskiej: wyrównana stawka
Geopark szansą trzech powiatów
Nadodrzańskie smakołyki coraz bliżej
Papieski Bieg Kwietny
Spokojna zmiana w Cedyni
Piłka nożna

Nadodrzańskie smakołyki coraz bliżej

30 przedstawicieli polskich i niemieckich restauracji (m.in. z Cedyni i Chojny) spotkało się 4 kwietnia w ratuszu we Wriezen, aby podpisać umowę o współpracy w ramach projektu "Odra Culinarium". Gości powitał starosta powiatu Märkisch Oderland Gernot Schmidt. Koordynatorzy projektu: Hartmut Rein i Karolina Lenz z berlińskiej organizacji BTE Tourismusmanagement, Regionalentwicklung przedstawili założenia przedsięwzięcia.
Jak już wcześniej informowaliśmy, od listopada odbywają się regularne spotkania restauratorów (jedno miało miejsce w restauracji "Piastowska" w Chojnie"), służące wykreowaniu i promocji wspólnej kuchni regionalnej. Albowiem celem "Odra Culinarium" jest znalezienie kulinarnych wyróżników naszego regionu położonego po obu stronach Odry i tym samym zwiększenia jego turystycznej atrakcyjności. Współpraca polskich i niemieckich kucharzy wyróżnia ten projekt od innych.
Podpisana we Wriezen umowa jest ważnym krokiem w tym kierunku, ponieważ zawiera główne kryteria dań: regionalne pochodzenie, sezonowość i świeżość produktów, niestosowanie produktów zmodyfikowanych genetycznie. Jeśli co najmniej jedno danie główne spełnia te kryteria, to zakład gastronomiczny może reklamować się jako restauracja "Odra Culinarium".

Dalszym wspólnym krokiem ma być wydanie transgranicznego przewodnika kulinarnego, który powinien ukazać się na początku 2007 roku. Do odwiedzenia regionu ma zachęcić czytelnika historia, kultura i typowe dania Nadodrza.

Podczas spotkania omówiono też szczegóły wspólnej strony internetowej, tygodni tematycznych ze specjalną ofertą w restauracjach i dalsze działania na rzecz wzbogacenia kuchni regionalnej. Tak więc teraz pozostaje nam czekać na smakołyki z Nadodrza...

Osoby zainteresowane współpracą lub szczegółami mogą kontaktować się z koordynatorem projektu po stronie polskiej: Anna Świercz (BTE) tel. 0049 30 - 327 931 15, [email protected]
(rr)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska