Smaki pogranicza
Miętus, koza, brukiew i nie tylko
Smak potraw typowych dla polsko-niemieckiego pogranicza Dolnej Odry jest zróżnicowany i idealny do promocji turystycznej tych terenów. 6 lutego w Altreetz (Niemcy) w restauracji Reetzer Bauerstube spotkało się 30 uczestników (w tym gastronomów i restauratorów z obu krajów) unijnego projektu Odra-Culinarium, aby skonkretyzować dalsze działania w jego ramach. Dwie grupy robocze dyskutowały o tym, co pod względem kulinarnym wyróżnia ten region, jak można lepiej wykorzystywać lokalne produkty w gastronomii i jakie działania marketingowe należy wspólnie zainicjować.
Obszar po obu stronach Odry, objęty projektem "Odra-Culinarium"
|
Grupa robocza "Gotowanie" ustaliła minimalne kryteria dla dań z obszaru pogranicza Dolnej Odry, jeśli chcą uchodzić za regionalne. Muszą składać się przynajmniej w 60 proc. z produktów pochodzących z terenów objętych projektem. Oprócz tego przetwarzane produkty muszą być świeże, sezonowe i niezmodyfikowane genetycznie. Ponadto regionalna kuchnia powinna dać możliwość zaprezentowania własnych pomysłów kucharzy i kucharek oraz podkreślać związek z lokalną historią. Na przykład tradycyjnym daniem po stronie niemieckiej jest ryba gotowana na brązowo, podawana z musem z bzu. Przy kreowaniu potraw regionalnych należy także uwzględnić wpływy kolonistów przybyłych np. z Palatynatu i Badenii-Wirtembergii po osuszeniu ziem w rejonie Oderbruch oraz przesiedleńców powojennych z dalszych regionów Polski, z Litwy i Ukrainy. Polska część terenów Dolnej Odry jest znanym w kraju terenem łowieckim, dlatego też jednym z najważniejszych składników tutejszej regionalnej kuchni jest dziczyzna. Poza tym po obu stronach granicy region ten słynny jest wśród znawców z wyśmienitego miętusa - ryby uchodzącej w Polsce za rzadki rarytas. Z polsko-niemieckiego przewodnika kulinarnego, który opracowuje grupa robocza "Książka", można będzie się dowiedzieć m.in. o tradycji hodowli kóz i sposobach wykorzystania tych zwierząt w gastronomii.
Kolejne spotkanie uczestników projektu odbyło się 20 lutego w chojeńskiej restauracji "Piastowska". W tym dniu członkowie obu grup wspólnie gotowali i ustalali szczegóły przewodnika kulinarnego po regionie.
(mix)